Akut pankreatit

Vid en akut pankreatit är det oerhört viktigt att inte dra på sig ytterligare inflammationer i bukspottkörteln. Ibland kan man behöva tänka på vad man äter och dricker livet ut.

Akut pankreatit (bukspottkörtelinflammation)

Akut pankreatit får man oftast då man druckit för mycket alkohol under en lång tid. Man kan också få akut pankreatit av gallstensanfall eller av andra mer okända orsaker. Beror bukspottkörtelinflammation av för mycket alkohol försvinner risken helt att få en ytterligare inflammation om man helt slutar med sin alkoholkonsumtion. Vid akut pankreatit beroende på gallstensproblem bör man undvika fet mat. Det är viktigt att inte utsätta bukspottkörteln för ytterligare påfrestningar och man bör vara ytterst vaksam mot framtida alkoholintag.

Akut pankreatit – symtom

Akut pankreatit känns framförallt som en smärta upp till vänster i magen. Smärtan strålar upp mellan skulderbladen och kan ibland göra så ont att man kallsvettas och får svårt att sitta still. Symtom som kräkningar, illamående och en svullen mage är också vanligt. Smärtan kan dock variera och ibland inte alls kännas så intensivt. Därför är det viktigt att vara vaksam och inte dricka alkohol alls under en tid. Läs mer på avsnittet ”symtom”.

Akut pankreatit – behandling

En behandling av akut pankreatit går ut på att vila sig i form. Detta görs nästan alltid på ett sjukhus då man inte får äta eller dricka något i ett par dagar tills inflammationen i bukspottkörteln gått ner. Eftersom man varken får dricka eller äta får man istället dropp med vätska och salter som åker direkt in i blodet. Ibland om man behöver en längre behandling används en sond (en slang som träs ner genom halsen ner till magsäcken) för att få i sig näringslösning. Ofta får man också antibiotika och smärtlindring. Om en gallsten har orsakat symtomen kan en operation bli en del utav behandlingen. Detta brukar ske efter sjukhusvistelsen. På avsnittet ”behandling” kan du läsa mer.

Att tänka på efter akut pankreatit

Efter en första akut pankreatit bör man prata med sin läkare om hur man bäst ska undvika att få ytterligare akuta bukspottkörteinflammationer. Det är framförallt alkoholkonsumtionen som måste förändras men när inflammationen i bukspottkörteln beror på gallstensanfall bör man också fundera över sina matvanor, då man behöver begränsa mängden fet mat. Många med akut pankreatit har alkoholproblem och därför kan också en del av behandlingen vara att ta tag i sitt missbruk så att man kommer undan med livet i behåll.